Glutamin - eliksir za oporavak


Jedna od najbitnijih uloga glutamina jeste da spreči kataboličke procese u organizmu do kojih dolazi usled velikih napora pri treninzima visokog inteziteta. Katabolizam predstavlja metabolički proces pri kojem dolazi do razgrađivanja velikih molekula na manje jedinice energije. To u trenažnom procesu praktično znači razgradnju misica kako bi organizam došao do preko potrebne energije. Ovo za posledicu može imati gubitak telesne mase, slabljenje imunog sistema i posledično, lošije sportske performanse.

Upotreba glutamina takođe za posledicu ima jacanje imunog sistema, što je naročito važno za profesionalne sportiste i rekreativce koji se bave triatlonom ili trčanjem maratona, kod kojih je dokazano postojanje imunodeficijencije.

Kod ovih je utvrđeno da su više izloženi virusnim i respiratornim infekcijama, naprosto zato što njihovo telo izloženo stresu usled napornog treniranja nije više u stanju da proizvodi odgovarajuću odbranu. Zbog toga je glutamin deo njihove obavezne dijete, jer im pomaže u održavanju optimalnog zdravstvenog stanja tokom čitave takmičarske sezone.

Glutamin se pokazao kao koristan i u uništavanju produkata mlečne kiseline koja se skuplja u mišićima usled intezivnih treninga. Naime, prema Velburnovoj studiji, svega dva grama glutamina uzetih oralno utiču na podizanje nivoa plazma bikarbonata i hormona rasta koji povećaju sposobnost organizma da se izbori sa povećanim nivoima mlečne kiseline. Prema Velburnovom eksperimentu osam od devet ispitanika je pozitvno reagovalo na glutamin u smislu da je kod njih primećen manji zamor i brži oporavak u odnosu na kontrolnu grupu koja nije koristila glutamin.

Na kraju treba reći da proizvođači glutamina često navode da glutamin pozitivno utiče na stvarnje glikogenskih rezervi u jetri, što je od izuzetne važnosti za sportiste koji se bave aerobnim aktivnostima visokog inteziteta kao što su maraton ili triatlon. Ipak, ove tvrdnje tek trebaju da se naučno provere i za sada ih valja uzimati sa oprezom.

Doziranje i upotreba

Preporučena doza glutamina se kreće od 5 do 20 grama dnevno, u zavisnosti od inteziteta fizičke aktivnosti koja se upražnjava, ali i telesne mase osobe. Vršena su istraživanja i sa većim dozama glutamina, čak i do 40 grama, u kojima se pokazalo da su benefiti još veći.

Valja napomenuti da niti u jednom od ovih istraživanja nije došlo do toksikacije organizma, niti je na bilo koji drugi način zdravlje ispitanika bilo ugroženo. Ipak, rezultati ovih istraživanja podležu dodatnoj proveri i treba ih razumeti u samo smislu istraživanja, a ne preporuke za suplementaciju. Glutamin pokazao znatno efikasnijim kada se koristi na duže staze, nego u kratkom roku.

(olympiashop.rs)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Plagijati popularnih brendova SARMS-a

Oralni turinabolni prah Turinabol

Cink u hrani: Za šta je dobar i koje su najbolje namirnice bogate cinkom?